BABBELTRUCS

LET OP ! BabbeltrucsWaaks2

In het gebied Waalwijk en omstreken zijn de laatste tijd een aantal BABBELTRUCS  geconstateerd, die zijn gepleegd op diverse locaties. Zie onderaan dit bericht.

Bij de babbeltrucs wordt gebruikt gemaakt van een smoes, om de woning binnen te komen en zodoende goederen weg te halen uit de woning, dit wanneer de bewoner wordt afgeleid of aan de praat wordt gehouden.
Men werkt doorgaans niet alleen, omdat een ander het slachtoffer aan de praat houdt.

Hieronder wat preventietips omtrent BABBELTRUCS!
Heeft u informatie of herkent u een van de signalementen verzoeken wij ons 0900-8844 te bellen.

Bij een heterdaad situatie verzoeken wij u om 112 te bellen.

Babbeltruc

Beroving door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie is alert op deze vorm van diefstal. Lees hieronder meer over babbeltrucs en hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc.

Wat is een babbeltruc?

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag. Op YouTube staat https://www.youtube.com/watch?v=fiabXqdMupo

Wat kan ik het beste doen tegen babbeltrucs aan de deur?

De volgende tips kunnen helpen voorkomen dat u het slachtoffer wordt van een babbeltruc.

Aangebeld?

 • Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
 • Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik de intercom.
 • Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.
 • Babbeltrucs en overvallen vinden niet alleen ‘s avonds plaats. Blijf ook overdag alert op mensen met verkeerde bedoelingen.

Opengedaan?

 • Dieven komen in alle vormen en maten voor en dragen vaak keurige pakken. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen kunt u niet per definitie vertrouwen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. U kunt hen vragen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent.

In gesprek?

 • Laat nooit onbekenden uw huis binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Om aan hun buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld.
 • Wilt u iets pakken, bijvoorbeeld uw telefoon of geld? Laat mensen dan buiten wachten en doe uw deur dicht. Neem nooit uw portemonnee mee naar de deur. Het is ook handig om een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer te leggen (in de meterkast bijvoorbeeld).
 • Komen onbekenden aan de deur met de vraag of ze het alarmnummer mogen bellen? Laat ze dan niet binnen en bel zelf 112.
 • Laat vreemden geen gebruikmaken van uw toilet, maar verwijs ze naar een openbaar toilet.
 • Wissel geen geld aan de deur.
 • Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
 • Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.

Geld?

 • Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
 • Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.
 • Betaal geen (porto)kosten voor niet door uzelf bestelde pakjes. Er zijn gevallen bekend waarbij een nepkoerier mensen vraagt te pinnen via een mobiel pinapparaat. Het verkeerde pasje wordt dan teruggegeven en er wordt geld van de rekening gestolen.
 • Er is vaak sprake van buitverwachting. De overvaller verwacht dat er geld, sieraden of autosleutels in uw woning zijn. Het is daarom belangrijk om over dit soort bezittingen met zo weinig mogelijk mensen te praten. Voorkom dat u grote geldbedragen thuis bewaart.

Onbetrouwbaar?

 • Kijk goed naar het uiterlijk van onbekende bezoeker(s), noteer dit voor de zekerheid. Probeer ook bij vertrek van onbekenden het kenteken van een eventueel voertuig te zien en te noteren.
 • Twijfelt u achteraf over de oprechtheid van een bezoeker, of mist u goederen, bel dan 112 (als de dader nog in de buurt is), 0900-8844 en doe aangifte. Laat spullen staan die door de oplichters zijn aangeraakt (bijvoorbeeld een peuk of het glas waaruit degene gedronken heeft).
 • Voelt u direct wantrouwen tegen onbekende bezoekers en/of zijn de daders zijn nog in de buurt, bel dan direct de politie via alarmnummer 112

===============================================================================================

Prins Bernhardstraat Waspik                   Donderdag 20-11-2014 tussen 17.00 en 17.30
Door twee meiden wordt aangebeld bij woning, men heeft een bos bloemen bij zich en wil deze bij bewoonster in vaas zetten. In de woning wordt ze aan de praat gehouden.

Signalementen:
dader 1
-mogelijks Turkse afkomst
-vrouw in leeftijd van ongeveer 20 jaar
-kleinste van de twee, lengte ongeveer 1.55 meter
-donkerblond haar tot op de schouders.
-lange broek, kleur onbekend
-verdere kleding onbekend
-zij sprak weinig,

dader 2
-mogelijk Turkse afkomst
-vrouw in leeftijd van ongeveer 20 jaar
-lengte ongeveer 1.60 meter
-donkerblond haar tot op de schouders.
-lange broek, kleur onbekend
-zij deed het woord en vroeg of ze naar de wc mocht

===============================================================================================
Loeffstraat  Waalwijk                           zaterdagavond 22 november 2014 om 19.15 uur

Werd er opeens op de achterdeur geklopt door een tweetal vrouwen, Dochter ging kijken en daar stonden twee vrouwen met een klein kind bij de achterdeur.
Ze zeiden dat ze verkeerd waren en liepen weg.

De oudste vrouw (moeder) had blond haar en een spleetje tussen haar tanden.
Dochter, zwart haar en een kind op de arm en had roze bloemen bij zich.
Kind was 2-3 jaar en had zwart haar met donkerblauwe jas.

==================================================================================================
Groenewoudlaan Waalwijk                          dinsdagavond 25 november 2014-11-29

Een jonge vrouw met een kindje van ongeveer 3 jaar aan de deur kreeg en die even een briefje wilde schrijven omdat haar moeder of tante niet thuis was. Zij vertelde dat ze uit Den haag kwam met de trein en dus een berichtje wilde achterlaten. De alleenstaande mevrouw liet haar even binnen omdat ze haar niet alleen aan de deur wilde laten staan (dat vertrouwde ze niet). Toch waren de volgende morgen alle sieraden van haar en haar pas overleden zuster verdwenen. Deze vrouw met kindje had dus kans gezien om in 1 minuut de spullen weg te halen. ‘t Was een nette vriendelijke blanke vrouw met een buitenlands accent.

==================================================================================================

Strieckenlaan Loon op Zand              28-11-2014 18:30

Er kwamen twee vrouwen aan de deur omstreeks 18.30 uur met het volgende verhaal. Ze hadden bloemen bij en gaven aan dat dit voor de mevrouw was die woont op nummer tien. Deze mevrouw was volgens de vrouwen niet thuis. Ze vroegen aan meldster of ze een briefje mochten schrijven voor deze vrouw. Toen gaf meldster aan waarom ze de bloemen niet bij de dochter van deze vrouw bracht. De vrouwen gaven aan dat zij ook niet thuis was.

Signalement:
Lengte vrouwen: 155-160cm, postuur : slank.
Leeftijd tussen 30 en 40 jaar.
Mooie kleding aan en zagen er mooi uit, dik zwart haar, langer van lengte, de vrouwen zeiden dat ze Turks waren.
Signalement jongen: vrij jonge jongen, tasje aan nek hangen en een gelige broek aan. Geen jas aan. Ook buitenlands uiterlijk.

==================================================================================================

Mr. van Bossestraat, Waalwijk              27-11-2014 19:30

19:30 uur is moeder naar bed gegaan.
Moeder slaapt in woonkamer. Er werd op raam geklopt
2 insluipers Boven slaapkamer doorzocht

Betreft:
2 buitenlandse mensen, licht getint
Man en vrouw en zij had kind op de arm, jongetje.
Er wordt niets vermist.
Man droeg zwarte jas met capuchon met bontrand en broek en zwarte schoenen.
1,60m 25 tot 30 jaar

Vrouw
Ingevallen ogen diep in gezicht, gerimpeld aan zijkant gezicht, langer haar achterover gekamd, zwart.
1,65m        25 tot 30 jaar.

Reacties zijn gesloten.